OMURGA EĞRİLİĞİ

OMURGA EĞRİLİĞİ

Omurga, aynı bir sandalın omurgası gibi, sırtımızın ortasında yer alan, kafamızdan kuyruk sokumuna kadar uzanan ve bizim ayakta dik durmamızı sağlayan organımızdır. Kollarımız, bacaklarımız hep ona bağlıdır. Gün içinde yaptığımız tüm hareketleri sağlayan da yine omurgamızdır. Hareketleri sağlayabilmek için omurga ayrı ayrı omur kemiklerinden ve bunların arasındaki kıkırdak benzeri disklerden oluşur. Beynimizden çıkan omuriliğimiz de omurga içindeki bir kanalda yerleşiktir ve her omur aralığından kollara, bacaklara giden sinirler çıkar. İşte bu sinirler omur kemiklerinin arasında yer alan disklere çok yakın komşudur.

Omurganın normalde boyunda, sırtta ve belde bir miktar eğriliği vardır. Ancak kimi insanlarda bazen doğuştan, bazen de yaşlanmaya bağlı olarak omurgadaki bu normal eğriliklerin çok aşırı artması durumu görülebiliyor. Söz konusu aşırı eğriliklere doktorlar arasında skolyoz, kifoz gibi isimler veriliyor. Bu eğrilikler hem estetik, kozmetik bir sorun olarak kişinin görüntüsünü bozmakla kalmıyor; şiddetli ağrılara yol açabiliyor, akciğer gibi iç organların işleyişini bozabiliyor. Bu yüzden söz konusu eğriliklerin beyin cerrahları tarafından hem röntgenlerde yapılan ölçümlerle ve hem de hastanın muayene bulgularıyla takip edilmesi gerekiyor ki, doğru zamanda doğru tedavi yöntemi seçilebilsin.

Skolyoz ise, omurganın sağa veya sola doğru olan eğriliklerine doktorlar arasında verilen isim. Bu eğrilikler bebeklerde, çocuklarda veya gençlerde görüldüğünde mutlaka bir beyin cerrahı tarafından hastanın incelenmesi gerekiyor ki altta yatan ve hemen düzeltilmesi gereken doğumsal bir bozukluk olmasın. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse, eğrilik önce korselerle düzeltilmeye çalışılıyor ve ilerlemesi sık aralıklarla kontrol ediliyor. Belli bir derecenin üstüne çıkan eğrilikler ise ameliyatla düzeltiliyor. İleri yaşlarda ortaya çıkan eğriliklerin de yine beyin cerrahları tarafından değerlendirilmesi gerekiyor çünkü eğrilikle beraber olan kireçlenme hastanın bacaklarına giden sinirlere zarar verip geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabiliyor.

İletişim

Herhangi bir tıbbi sorunuz için lütfen güler yüzlü personelimizle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Sohbete Başla
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz